Appelmoes, 100% gezond uit eigen tuin!

Afgelopen week was het zover, voor het eerst in 4 jaar kon ik weer appels plukken uit onze eigen tuin. Ik heb er veel moeite voor moeten doen. Onze appelboom is 4 jaar geleden gediagnosticeerd en bleek appelschurft te hebben. Een vervelende ziekte die keer op je onze appels liet verpieteren. De meesten werden niet groter dan een rijksdaalder (God, wat ben ik toch ouderwets) en als ze wel groter werden dan kreeg de appel bulten en viel hij al rottend van de boom. Vier jaar lang ben ik bezig geweest om de boom weer boven Jan te krijgen, zwavel, voeding, sprayen met afwasmiddel (ja dat werkt dus) en grote netten om te boom toen de appels het deden en de kraaien het ook deden (ik kan die kraaien wel wat aan doen!)

Appel appelmoes

Maar goed, het is me gelukt! De appels hangen er dit jaar voor het eerst weer ok bij, de boom is blij, en ik ook! Tijd dus voor mijn appelmoesrecept!

Wist je dat:

 • je ook heerlijke appelmoes kan maken door de appels gewoon in hun schilletje te laten zitten, dat geeft een extra bite!
 • Je alles van de appel kan eten?
 • Je geen suiker hoeft toe te voegen als je zelf appelmoes maakt?
 • Je zelfs niet eens water hoeft toe te voegen om appelmoes te maken?

appelmoes

Dit heb je nodig:

 • 6 appels, het lekkerste is 3 zurige en 3 zoete appels
 • 1 a 2 tl kaneel
 • optioneel: Kokossuiker of appeldiksap

In onze tuin hangen alleen maar zure appels, die vind ik heerlijk, maar voor een lekkere appelmoes meng je het liefste een aantal soorten appels door elkaar. Dat kan in mijn geval niet en dus gaat er een klein beetje kokossuiker doorheen.

IMG_6045

Ik doe een heel klein beetje water in een flinke pan, een laagje van ongeveer 1 cm. Daarin laat ik de kokossuiker oplossen en daar doe ik de kaneel in.

Ondertussen schil ik de appels, dat hoeft dus niet, maar in mijn geval doe ik dat omdat de kraaien de appels niet met rust hebben gelaten en ik wil weten of de appels nog gebruikt kunnen worden. Daarna snij ik de appels in partjes.

IMG_6047

Het geheel gooi ik in de pan, ik roer af en toe, totdat ik denk dat het wel klaar is (de appel begint dan uit zichzelf al uit elkaar te vallen). En daarna zet ik de staafmixer er nog even op!

resultaat appelmoes

De potjes heb ik al klaargezet, uitgekookt en wel. Deze vul ik tot aan de rand, ik sluit ze af en zet ze op z’n kop, zodat ze vacuüm kunnen trekken en langer houdbaar blijven.

Echt, ik vind alleen zelfgemaakte appelmoes het lekkerste! Dan proef je de echte appels tenminste. Daarbij zegt het voedingscentrum dat appelmoes buiten de schijf van vijf valt, ik kan me haast niet voorstellen dat dat het geval is met je eigen gemaakte moes met stukjes 🙂

Wat is jouw recept voor de allerlekkerste appelmoes? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inspiratie!

Bewaren

Bewaren

2 Comments on Appelmoes, 100% gezond uit eigen tuin!

  • Eve
   23/08/2016 at 19:57 (3 jaar ago)

   Er is niets lekkerders 🙂

   Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: