Waarom mijn borstvoeding niet op gang kón komen

Ik was bevallen en ontzettend opgelucht dat alles zo goed was verlopen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik wel wat zwangerschapsprobleempjes gehad, maar alles was vergeten toen ik mijn kleintje in mijn armen kreeg. In mijn geboorteplan had ik geschreven dat ik haar gelijk aan wilde leggen om de borstvoeding op gang te laten komen. En aangezien ik verder niks uit mijn geboorteplan was nagekomen wilde ik dat toch op zijn minst. Dus zo gebeurde.

De kleine lag heerlijk ontspannen en wilde heel graag op zoek naar eten. Het aanleggen ging prima, eigenlijk ging alles prima. Wat voelde dat heerlijk!

borstvoeding

Tot een paar dagen later toen bleek dat ze inmiddels 13% van haar lichaamsgewicht kwijt was! Hoe kon dat nou? Ze lag immers heerlijk te eten en kwam verder ook niet ongezond over, ze was beweeglijk en huilde. Na twee weken van ellende, inclusief een consult met een lactatiekundige, veel bloot op bloot, warme lappen en oververmoeide dagen besloot ik er uiteindelijk mee te stoppen. Ik heb dagen gehuild… Ik snapte gewoon niet waarom het niet op gang kwam.

Tot ik weer voor de eerste keer ongesteld werd… En het niet meer wilde stoppen… Ik bleef maar ongesteld, en dat leverde ontzettend vervelende situaties op, waarover ik niet in detail zal treden. Toen ik terug kwam van vakantie ben ik dan ook linea recta naar de eerste hulp gegaan. Daar kreeg ik een scan en bleek dat er waarschijnlijk nog een stukje placenta achter was gebleven. Ik werd opgenomen en moest wederom onder het mes, en weer met een ruggeprik. Gelukkig viel de ingreep mee.

Ziekenhuis

Toen ik thuis kwam ben ik gaan opzoeken wat het gevolg is van het niet geheel losgelaten placenta en toen vielen er wat stukjes op hun plek!

Om melk te produceren heb je een hormoon nodig wat prolactine heet. Maar daarnaast heb je ook een verlaagde oestrogeenspiegel nodig. Tijdens je zwangerschap stijgt je prolactinespiegel continue, maar doordat je steroidehormonen aanmaakt wordt de daadwerkelijke melk uitscheiding onderdrukt. Snap je het nog? Het is pas nadat je bevallen bent en de placenta niet langer aanwezig is, dat de hormonen die de placenta opwekte wegvallen waardoor borstvoeding op gang kan komen.

Na je bevalling zorgt het hormoon prolactine ervoor dat je borstvoeding kan geven en het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat er een toeschietreflex ontstaat. Deze hormonen worden afgescheiden in de hersenen van de vrouw wanneer haar tepels gestimuleerd worden door bijvoorbeeld het zuigen van een baby of door het gebruik van een kolf.

Als er dus een stukje placenta achterblijft in je baarmoeder, daalt de hormoonafscheiding niet of minder snel dan wanneer de placenta volledig weggevallen is. En dit zorgt ervoor dat de borstvoeding niet of onvoldoende op gang komt.

Dit was voor mij echt een AHA momentje, want totdat ik dit ontdekte gingen er allerlei emoties door mij heen: ik voelde me schuldig, mijn lichaam liet me in steek, ik ben niet in staat om mijn kind te voeden en ik voelde me, om het af te maken, intens verdrietig. Ik had me 9 maanden ingelezen op het geven van borstvoeding, maar had nooit gezocht op het niet op gang komen van borstvoeding.

borstvoeding

En daarom schrijf ik nu dit stukje, zodat andere vrouwen die ontzettend graag borstvoeding willen geven ook een klein beetje info hebben over het niet op gang komen hiervan.

Hier kan je meer lezen over de placenta.

Hoe ging borstvoeding geven bij jou?

Bewaren

Bewaren

4 Comments on Waarom mijn borstvoeding niet op gang kón komen

 1. Linda
  28/03/2016 at 13:29 (3 jaar ago)

  Wat heftig dat dat de reden was dat je borstvoeding niet op gang kwam…en je zo snel na je bevalling nogmaals onder het mes moest.
  Lijkt me echt heel moeilijk als je je er zo op in had gesteld en zoveel vooral al hebt gelezen erover….en het uiteindelijk niet lukte en niet kon.

  Beantwoorden
  • Eve
   28/03/2016 at 13:42 (3 jaar ago)

   Dat was het ook, helemaal omdat al die heerlijke zwangerschapshormonen nog door je lijf gieren. Inmiddels heb ik er vrede mee, maar destijds was ik er kapot van!

   Beantwoorden
 2. Sheila
  02/04/2016 at 18:50 (3 jaar ago)

  Wat een mooi en openhartig blogje. Ik denk dat je hiermee heel veel vrouwen helpt. Wat naar dat dit jouw ervaring is geweest. Ik vind het altijd zo zonde om te horen dat vrouwen zich gefaald voelen. In mijn ogen is dat totaal niet nodig, maar dat zegt natuurlijk niets over jouw gevoel.

  Zelf stond ik neutraal tegenover borstvoeding. Mijn instelling was; ik probeer het en lukt het niet, dan lukt het niet. Mijn zoontje kwam 3 weken te vroeg via een keizersnede. Hierdoor komt de bv ook al trager op gang, maar mijn zoontje had nog geen goede zuig reflexen. Dus hij kreeg alleen wat druppels binnen, terwijl hij zo hard zijn best deed. Zo sneu was dat. Met bijvoeding en geduld, lukte het alsnog. Maar het deed bij mij wel erg zeer. Ik besloot daarom om te kolven en dat heb ik 3 maanden gedaan. Met af en toe tussendoor een borstvoeding momentje. Ik vond het een prima basis zo, want ik voelde me er goed bij. En dat merkt je kind ook.

  Sommige mensen wilden me van het kolven afpraten en vonden dat ik meer mijn best moest/kon doen voor de daadwerkelijke bv. Bizar vond ik dat. Dat vrouwen zich met mij gingen bemoeien. En ik vind het soms ook zo respectloos naar vrouwen die bewust of onbewust kiezen voor kunstvoeding. Als je kind maar liefde voelt en krijgt, is mijn mening. Dan maakt het niet uit waar die melk vandaan komt.

  Ik weet niet waarom je het heel graag wilde, maar ik hoop dat je het een plekje hebt kunnen geven.

  Beantwoorden
  • Eve
   02/04/2016 at 19:40 (3 jaar ago)

   Dank je wel voor je lieve berichtje! Dat deed me goed 🙂 Ik heb er gelukkig nu vrede mee, ook omdat ik zie dat Tessel een blij kind is, ongeacht de babyvoeding. Ik wilde het heel graag omdat het goed is voor de gezondheid en het immuunsysteem van het kindje en omdat het goed is voor de band die je vormt met je baby. Een volgende keer zal ik er een stuk relaxter in staan (net als jij 🙂 ).

   Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: