Cute of Creepy? Selfiespeelgoed voor baby’s.

Social media voor baby’s! Yeah! Met dit selfiespeelgoed kan jouw kindje zelf foto’s op de sociale media plaatsen. Ik zat een beetje over het internet te surfen en kwam toen dit baby speelgoed tegen, en eerlijk? Mijn eerste reactie was verbazing en “het moet niet gekker worden”. Daarom besloot ik contact op te nemen met de bedenker: Laura Cornet.

New Born Fame

De Nederlandse Laura Cornet ontwikkelde New Born Fame, speelgoed waarmee je baby zelf foto’s en filmpjes kan maken. De baby raakt simpelweg een speelgoedje aan, er wordt een foto gekiekt en op bijvoorbeeld Facebook geplaatst. Et voila, de eerste selfie van je baby!

Online foto

Cute or creepy?

Kinderen van nu zijn de eerste kinderen die ouders hebben die opgegroeid zijn of opgroeien met Social Media. Deze ouders posten graag alles over hun leven online, en dat mag natuurlijk. En ja, je kind is onderdeel van je leven, maar betekend dit ook dat je deze keuze voor hem of haar mag maken om alles over je kind online te plaatsen?

Ik sprak Laura en zij vertelde me dat ze veel boze reacties heeft ontvangen, wat ook precies de bedoeling is, ze wil dat ouders zich meer bewust worden van hun online zichtbaarheid, maar ook dat ze zich meer bewust worden van wat ze van hun kinderen posten! Sommige foto’s ok zijn om te plaatsen, maar niet alle. Een teveel aan foto’s kan ook gewoonweg vervelend kan zijn. (net als teveel foto’s van je avondeten, je kat of nou ja, verzin het maar).

Internationaal

Ook internationaal is er veel aandacht geweest voor het conceptuele ontwerp van Laura, je zou kunnen zeggen dat Laura een behoorlijk statement gemaakt heeft, getuige de reactie van de ouders die ze ontving de afgelopen jaren. En daarin vindt ze zelf behoorlijk wat hypocrisie zitten:

Veel mensen vinden het onschuldig om hun baby’s op fb te zetten, omdat ze het ‘afschermen’ of omdat ze selectief zijn met foto’s, maar hun kind is ten eerste niets gevraagd (dat kan ook niet natuurlijk) en zodra het op een andere wijze gebeurt (dus bijvoorbeeld door het kind zelf, ook als ouders dat bijvoorbeeld kunnen afschermen) vindt men het heel gevaarlijk, en onethisch, en komen er allerlei bezwaren, die ze zelf negeren op het moment dat zij die beslissing maken om hun kind op internet te gooien.

Door alle reactie bleek dat het mensen echt raakt. Vanuit China was er zelfs interesse om het selfie speelgoed te gaan produceren, waar Laura niets van wilde weten. Via haar school is haar idee beschermd, maar omdat het open source software betreft, zou het met wat aanpassing geproduceerd kunnen worden. Zelf zal ze dat niet doen, haar doel is bewustwording.

new born fame facebook

Toekomst

We weten nog niet hoe Social Media zich in de toekomst gaat ontwikkelen en in hoeverre het trotse bericht dat je kind op het potje gezeten heeft zich in de toekomst tegen hem gaat keren. En dat is nou het Dilemma van Social Media en van foto’s van je kind online plaatsen.

Je kan alles over Laura Cornet vinden op: LauraCornet.nl

Project geslaagd, toch? Wat vind jij hiervan?

Bewaren

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: