10 redenen waarom het fijn is om weer te werken!

Ik heb de gigantische enorme mazzel gehad dat ik direct aangesloten aan mijn zwangerschap nog wat verlof op kon nemen. Dat had ik al tijden niet gedaan dus ik had flink wat uren opgebouwd en zodoende moest ik afgelopen week, na bijna 5 maanden verlof,  voor het eerst werken en ging Tessel naar de opvang toe. Allemaal wel weer even wennen. Ik vond het thuis zijn met Tessel heerlijk en ik was zo gewend om alles samen te doen.  Wat me vooral zwaar valt is het zo vroeg beginnen. Ik start om 8.00, want betekent dat ik om 6.00 op moet staan om alles geregeld te hebben voor mijn werk.

Ik keek er enorm tegenop om weer te gaan werken, ook omdat ik het vervelend vind dat Tessel drie dagen per week door een ander wordt opgevoed, zo zie ik dat een beetje. Dat betekent dat ik haar op sommige dagen zowat niet meer zie! Dat voelt niet juist…

bike-692174_640

Combinatie werk en zorg

Ik werkte tot aan mijn verlof 36 uur per week en door een ouderschapsverlofregeling kan ik nu twee jaar lang 9 uur per week minder werken. Dat is natuurlijk ontzettend fijn, maar nog steeds voel ik de stress van het grote geregel omtrent werken en Tessel wegbrengen. Die stress begon toen ik net wist dat ik zwanger was en ik ben bang dat hij nog wel even zal duren,

Om mezelf, en de vele andere werkende moeders een hart onder de riem te steken wil ik graag op een rijtje zetten wat de voordelen zijn om als moeder te werken. Daar zal ik me vast een stuk beter door voelen en met mij hopelijk ook jullie, de hardwerkende moeders met dubbele baan!

10 redenen

Werken als je moeder bent, de voordelen:

 1. Je verdiend je eigen geld! En eigen geld zorgt nou eenmaal voor een stukje zelfstandigheid. Ik heb er een hekel aan om mijn hand op te houden en dat hoeft niet als ik zelf geld verdien.
 2. Je hebt het gevoel dat je ook nog ergens anders nuttig kan zijn. Ik ben jobcoach en begeleid mensen die zelf niet zo makkelijk werk kunnen vinden of vast kunnen houden. Ik heb het gevoel dat ik hen hier echt bij kan ondersteunen en zo wat bijdraag aan de maatschappij.
 3. Je bent een stuk relaxter op je werk, althans, dat merk ik nu nog. Ik relativeer alles. Dat was voorheen wel anders. Mijn werk was mijn leven! En nu heeft er een verschuiving plaatsgevonden waarin Tessel opeens belangrijker is geworden.
 4. Je neemt na het werk ruim de tijd om samen met je kind(eren) door te brengen en ze te overspoelen met liefde.  Juist omdat een werkende moeder minder tijd voor de kinderen heeft, is haar aandacht beter gericht en dus effectiever. Ik ben in ieder geval van plan om elke keer als ik gewerkt heb die heerlijke roze wangetjes te overspoelen met kusjes en haar zeker een half uur niet los te laten! (ze gaat vast spartelen 😛 )
 5. Je verdeeld de zorg beter, vaders is meer betrokken bij de opvoeding. Mijn vriend is gelukkig al ontzettend  betrokken bij Tessel. Het grappige is dat onderzoek heeft uitgewezen dat vaders nog meer betrokken raken als moeder ook werkt.
 6. Je kind krijgt de ruimte om zich als zelfstandig individu beter te ontwikkelen.
 7. Onderzoek wijst uit: een werkende moeder schaadt het kind niet! Lees hier het onderzoek van Colombia university. Wel wordt aangeraden maximaal 30 uur per week te werken.
 8. De rechten van de moeder zijn wettelijk beschermd, wat mij dan weer een fijn gevoel geeft. De RIVM heeft een toolkit speciaal over arbeidsomstandigheden op de werkvloer voor zwangeren geschreven. Hij heet kinderwens, zwangerschap en werk en valt hier te lezen.
 9. Je blijft leren, door op een andere locatie te zijn, zonder kind, blijf je je ook als individu ontwikkelen.
 10. Je geeft het goede voorbeeld aan je kleine spruit. Van werken gaat niemand dood, helemaal niet als je een leuke baan hebt. Je laat aan je kind zien dat je doorzettingsvermogen hebt en dat je je eigen leven vorm geeft. Kinderen leren niet van wat je zegt, maar van wat je doet.

Zie je! Werken is niet erg! Je blijft groeien en je geeft een mooi voorbeeld aan je kind. Voor nu gooi ik mijn schuldgevoel uit het raam, weg ermee!

Morgen mag ik weer werken en zal Tessel een geweldig leuke dag hebben bij mijn schoonmoeder. En na een dag werken krijg ik de grootste beloning: ik mag Tessel weer vasthouden! Soms is een beetje afstand best goed.

knuffelen

Wat vind jij de voordelen aan werken als je moeder bent?

Bewaren

Bewaren

7 Comments on 10 redenen waarom het fijn is om weer te werken!

 1. MARIJKE
  18/01/2016 at 15:51 (3 jaar ago)

  Spannend om weer aan het werk te gaan! Vind zeker dat het voordelen heeft. Je hebt echt weer je ‘eigen’ leven. Doet je eigen dingen en ik denk dat het voor kinderen goed is om met andere kinderen te spelen op de opvang.

  Beantwoorden
  • Eve
   19/01/2016 at 20:14 (3 jaar ago)

   Dat denk ik inderdaad ook, goed voor de sociale ontwikkeling! En ik hou me nu inderdaad 3 dagen per week bezig met andere zaken, wat weer goed is voor mijn ontwikkeling 😀

   Beantwoorden
 2. Nicole Orriëns
  19/01/2016 at 14:03 (3 jaar ago)

  Veel van de genoemde voordelen gelden ook voor vrouwen die fulltime moederen. Ook dan geef je je kinderen een goed voorbeeld. Het enige verschil is dat het onbetaald is en niet als werk gezien wordt.

  Beantwoorden
  • Eve
   19/01/2016 at 20:13 (3 jaar ago)

   Nu ik een tijdje fulltime thuis ben geweest vind ik ook dat fulltime moeder zijn echt hard werken is! En ik had het nog veel langer kunnen doen. Vandaar ook mijn lijstje met 10 voordelen van werken als moeder 🙂 Zodat ik me iets beter zou voelen nu ik vaker weg zou zijn. Ik zou een veel langere lijst kunnen maken over thuisblijven en moederen 🙂

   Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: