Jeuk!

Al jaren heb ik last van intense jeuk, vooral als het warm is en het zonnetje lekker schijnt. Ook heb ik altijd huidproblemen, Eczeem, Psoriasis en Vitiligo om er maar een paar te noemen. Daarom heb ik standaard zonnebrand factor 50 bij me en menthol zalf om de jeuk een beetje te verlichten.

Maar na mijn bevalling werd de jeuk toch echt wel 2.0! Niet te harden! Ik zat onder de plekken en stond uren lang huilend onder een kokend hete douche omdat ik me van gekkigheid geen raad meer wist. Dit kon zo niet langer!

netelroos, jeuk

Op naar de huidarts

Ik ben naar een huidarts gegaan om erachter te komen wat dit getriggerd zou kunnen hebben. Ik had al snel door dat ik geen wonderen kon verwachten van arts 1. Ik kan me inmiddels niet meer goed herinneren wat ze zei, maar het kwam erop neer dat ze niets voor me kon doen, dat ik ermee moest leven en dat ik geen wonderen van haar kon verwachten. (heel eerlijk: wat een stuk chagrijn! Geen land mee te bezeilen)

Been uitslag jeuk

Arts 2 bood al niet veel meer hoop, zijn boodschap: helaas, pindakaas. Hier heb je pillen! En toen kreeg ik prednison en antihistaminen , want inmiddels waren mijn polsen zo opgezwollen dat ik ze niet meer kon buigen en er zelfs vocht uit kwam. Ik durf hard op te zeggen dat ik echt pijn had, over mijn hele lijf en op een avond nam ik  daarom een Ibuprofen. Slechtste keus ooit! Want dat brandde regelrecht een gat in mijn maag, waardoor ik op de eerste hulp belandde. Mij was nooit verteld dat je deze pijnstiller niet mag gebruiken met de andere medicijnen. En dus kwam ik thuis met een extra pil: het maagbeschermingsmiddel Pantoprazol.

Toen de ergste zwelling weg was en mijn kuur prednison gedaan was, ben ik doorgegaan met de antihistamine en maagbescherming. De antihistaminen halen het scherpe randje van de jeuk, maar nog steeds heb ik altijd overal jeuk en nog steeds moet ik smeren met factor 50. Je zou kunnen zeggen dat ik weer precies hetzelfde heb als voor mijn zwangerschap, met dat verschil dat ik er nu een pil bij slik.

Ik ben op dit moment op mijn eigen zoektocht. Ik wil van de antihistamine af! Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar elke keer kwam de jeuk zo ontzettend hevig opzetten dat ik er gek van werd. Kortom, cold turkey is een no no.

Histamine en Anti-histamine

Ik had bedacht dat als ik antihistamine nodig zou hebben, dat er dan wellicht een probleem zou zijn met mijn histamine (duh). Google is mijn beste vriend en nu dus ook.
Ik googlede op jeuk en zonneallergie, hierdoor kwam ik al snel uit op “histamine intollerantie”. Toen ik de symptomen las moest ik bijna huilen van blijdschap, want alles klopte, alleen koppelde ik in het verleden niet alles aan elkaar (en de huisarts, de huidarts en de dokter in het ziekenhuis ook niet).

Symptomen jeuk

Even het technische verhaal

Histamine is een chemische neurotransmitter die het lichaam aanmaakt als je een allergische reactie hebt. Veel mensen herkennen de volgende symptomen wel: geïrriteerde huid, neus, keel en longen, jeuk, roodheid, huiduitslag, hoesten en veel slijm in je keel hebben.  Je hebt dan vaak een reactie op verschillende allergenen zoals insectenbeten of irriterende stofdeeltjes, maar ook voedselallergie of voedingsintolerantie zijn bekenden.

In feite is deze reactie onderdeel van een ontstekingsreactie van ons lichaam, een belangrijk deel van ons immuunsysteem. Daarnaast helpt histamine bij het reguleren van de fysiologische functie in de darmen, het helpt ons om goed te slapen en ook seksueel gezien helpt het ons.

Alles leuk en wel, maar wat nu?

Anders is eten schijnt de oplossing te zijn, dus ik begin met het aanpassen van mijn voeding, er zijn bepaalde dingen die je beter kan laten staan, en laten dat nou net dingen zijn die ik lekker vind… bummer… Maar alles voor een jeukvrij leven!

Een officiële diagnose kan niet worden gesteld, dus het enige wat ik kan doen is kijken wat werkt in het aanpassen van mijn voeding, dat doe ik ongeveer een maand, waarna ik gefaseerd voedingsmiddelen terugbreng. Vervolgens moet je goed opletten waar je een reactie op hebt.

dieet jeuk

Nog even over maagbeschermers

Ik had ergens gehoord dat ik nooit meer kon stoppen met de maagbeschermers en dat idee leek mij verschrikkelijk! Ik ben namelijk geen pillen slikker. En een maagbeschermer legt een filmlaagje over je maag waardoor deze niet kapot kan gaan. Maar daardoor neem je ook niet alle voedingsstoffen op. Voor mij reden genoeg om, in overleg met mijn huisarts, toch te gaan stoppen. Dat doe ik door af te bouwen. Daar ben ik nu al een aantal maanden mee bezig en ik hoop er over 1.5 maand helemaal vanaf te zijn. Eerlijk is eerlijk, de angst zit er wel goed in, dus ik hou wel pillen achter de hand, mocht ik weer een aanval krijgen (en die zijn echt niet leuk!)

Mijn zoektocht naar een jeukvrij (en pillenvrij) leven begint vandaag! Dat wordt zoeken naar nieuwe recepten! Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn zoektocht.

Mochten jullie nog tips hebben, die zijn heel erg welkom!

Bewaren

2 Comments on Jeuk!

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: