Rijstwafels, levensgevaarlijk! Toch?

Op Facebook zie ik geregeld plaatjes of filmpjes voorbij komen van dingen die baby’s en kinderen echt niet mogen doen, eten en drinken. Vandaag zag ik een post voorbij komen waarin werd gezegd dat rijstwafels absoluut niet aan baby’s en kinderen mogen worden gegeven.

Waarom niet?

In rijst, en dus ook in rijstwafels zit een verhoogd niveau arsenicum, een giftige stof die onder andere in rattengif gebruikt wordt. Ik las dat het voor zwangere vrouwen gevaarlijk kan zijn omdat het een laag geboortegewicht van je baby kan veroorzaken. In te hoge dosering leggen zelfs volwassen het loodje.

rijstwafel, arsenicum

Hoe komt arsenicum in rijst?

In water komt van nature arsenicum voor, en rijst is een van de weinig planten die deze stof uit het grondwater kan onttrekken.

Wat zeggen de onderzoeken?

Amerikaanse onderzoekers van de Darthmouth Medical School onderzochten de urine van 229 zwangere vrouwen al in 2011. Vrouwen die veel rijst aten hadden een gemiddelde concentratie van 5,27 microgram per liter in hun urine, terwijl vrouwen die weinig tot geen rijst aten een gehalte van 3,38 in hun urine hadden. Beiden komen hoe dan ook niet in de buurt van een schadelijke hoeveelheid.

Bangmakerij op Facebook

In 2015 kwamen er weer verontrustende berichten in de media, rijstwafels zouden absoluut gemeden moeten worden als je kind jonger is dan 6 jaar. In een onderzoek van de National Food Agency van Zweden werd duidelijk dat rijst hoeveelheden arsenicum bevat en dat rijstwafels de hoogste concentratie bevatten en zodoende vermeden dienen te worden. Ook wordt afgeraden elke dag rijst te eten en als je het dan toch eet, te koken in veel water, daarmee verminder je hoeveelheid arsenicum met 50%.

cell-phone-791365_960_720

Het artikel waarin dit onderzoek wordt gepresenteerd lokt duidelijk eerst een reactie uit (NIET ETEN!) en nuanceert dit later weer enigszins. De conclusie is dat je het best gevarieerd kan eten, zodat je dan nooit teveel schadelijke stoffen binnen krijgt. Dit geldt niet alleen voor rijst, maar voor alle voedingsmiddelen (goh..)
Het tijdschrift Vrouw heeft contact opgenomen met het voedingscentrum en daar werd gezegd dat je een kind best een rijstwafel kan geven, maar dat je moet variëren.

En ook De European Food Safety Autorithy, de Europese Voedselveiligheids autoriteit (EFSA) heeft gekeken naar het verhoogd gehalte van arseen in rijst en rijstproducten, maar geeft juist geen speciaal advies om rijst te verbieden.

Kortom

Een onderzoek uit Zweden toont het één aan, maar dit wordt niet ondersteund door andere partijen, zoals het Voedingscentrum en de EFSA. Het onderzoek uit Zweden toont aan dat er meer arsenicum in rijst zit, maar dat dit niet gevaarlijk is, mits je het niet 3x per dag eet. Desalniettemin komt het op Facebook, waar het viral gaat. Bankmakerij noem ik dat, en ik vraag me af hoeveel mensen hier gevoelig voor zijn.

fast food baby

Ik zag vorige week een documentaire waarin baby’s de hele week fastfood kregen, die heb ik ook op de Facebookpagina gezet. Misschien heb ik het verstand van een doperwt, maar dat lijkt me veel schadelijker dan af en toe een stukje rijstwafel. Wie is daar immers niet mee opgegroeid? Wat vind jij? Is het weer een hoop bangmakerij of zit er wel degelijk gevaar in rijst?

 

Bewaren

4 Comments on Rijstwafels, levensgevaarlijk! Toch?

 1. Marjolein
  14/03/2016 at 20:26 (3 jaar ago)

  Ik weet ook niet altijd wat ik moet geloven, maar sinds het lezen van het bericht over de rijstwafels heb ik ze niet meer gekocht… Doet toch iets met je dit soort berichten.

  Beantwoorden
  • Eve
   21/03/2016 at 12:12 (3 jaar ago)

   Gek is dat he, terwijl je weet dat iedereen er groot mee is geworden. Ik hoop dat ik het toch een klein beetje heb kunnen nuanceren 🙂

   Beantwoorden
 2. mamakiekie
  01/04/2016 at 20:34 (3 jaar ago)

  Nooit gedacht dat er arsenicum in zou zitten? In Indonesië en waarschijnlijk in de meeste Aziatische landen eten ze 3x daags rijst, zouden ze hier dan ook niet nadelige gevolgen van hebben?

  Beantwoorden
  • Eve
   02/04/2016 at 19:41 (3 jaar ago)

   Precies! En wij hebben het ook allemaal gegeten. Dit is, in mijn ogen, weer iets om je bang te maken. Net als met al het eten wat je geeft (of eet) geldt ook hier dat je het met mate moet doen. 🙂

   Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: