Update: zelf wasmiddel maken!

Ik maak nu al ruim een vol jaar mijn eigen wasmiddel en dus vind ik het tijd voor een terugblik en een vooruitblik!

In het afgelopen jaar heb ik 3x een nieuwe batch wasmiddel gemaakt. De eerste keer was het 1 liter, de laatste 2 keer 5 liter. Met deze 11 liter in totaal heb ik het een jaar uitgezongen.

Mijn totale kosten waren:
– Marseillezeep, 1 blok โ‚ฌ2.50.
– Zuiveringszout, nog net geen 200 gram, โ‚ฌ3.00 (1 kilo kost โ‚ฌ10.49).
– Water, kosten verwaarloosbaar.

Kortom, ik heb een heel jaar lang mijn kleren, maar ook die van Bart en Tessel voor โ‚ฌ5.50.

Update wasmiddel zelfmaken

En de was?

De was werd prima schoon! Ook zonder wasverzachter! Wat ik wel jammer vind is dat je zelf gemaakte wasmiddel een beetje klontert, maar even schudden en het zit weer goed. De was zelf ziet er niet anders uit dan toen ik het waste met winkelwasmiddel.

Ik kocht laatst een zak kleding voor Tessel op Marktplaats en wat me daaraan opviel was die onwijs sterke geur van het gebruikte wasmiddel! Dat ben ik gewoon niet meer gewend… Ik kan daar gewoon niet meer tegen, de haartjes in mijn neus gaan ervan kriebelen. Dus ik was blij toen ik al die kleding frisgewassen in mijn eigen Marseille geur (lees geurloos) had!

1x per maand giet ik wat (natuurlijk) azijn in de wasmachine, dit om verkalking te voorkomen.

geld besparen

Conclusie

Hier ga ik dus nooit meer mee stoppen! Sterker nog, ik ben nu aan het bedenken hoe ik mijn recept kan verbeteren, klont vrij kan krijgen en er zelf gedestilleerde hydrosol aan toe kan voegen. Wij hebben bijvoorbeeld veel rozemarijn in de tuin en komend jaar hopelijk ook weer lavendel! En wellicht dat ik in de toekomst zelfs wel mijn eigen superneutrale, diervriendelijke (alleen getest op mijzelf) en natuurvriendelijke ga verkopen, dat lijkt me geweldig!

En verder?

Ik loop zelf inmiddels in de malle molen om te onderzoeken waar ik zelf allemaal allergisch voor ben. En daardoor ben ik nu verder aan het kijken wat ik nog meer zelf kan maken! Ik blijk allergisch voor bepaalde conserveringsmiddelen en formaldehyde, wat allebei veel voorkomt in make-up producten en schoonmaakmiddelen. Daarom heb ik nu een lijstje van dingen die ik zelf wil gaan maken:

 • Vaatwastabletten
 • Zonnebrandmiddel
 • Aftersun
 • Tandpasta

Dit moet allemaal niet heel erg moeilijk zijn, daarbij is het goed voor je portemonnee en ook nog eens fijn voor het milieu. Geen parabenen en geen geur en kleurstoffen! Ik hou jullie hier natuurlijk van op de hoogte ๐Ÿ™‚

Ons uiteindelijke doel?

gezonde kinderen

Een zo klein mogelijke voetstap op de wereld achterlaten, gezond leven en gezond oud worden en natuurlijk stoppen met werken! Maar goed, daar zijn we nog lang niet, stapje voor stapje wil ik doorkrijgen hoe we alles zelf kunnen maken.

Zou jij zelf je eigen wasmiddel willen maken?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

7 Comments on Update: zelf wasmiddel maken!

 1. Candy
  16/04/2017 at 14:52 (2 jaar ago)

  Oh WoW! Dit ga ik zeker eens proberen! Zelf ben ik ook heel gevoelig voor wasmiddel en mijn zoontje ook. En nog goed voor het milieu ook๐Ÿ˜

  Beantwoorden
  • admin
   16/04/2017 at 19:58 (2 jaar ago)

   Wat is jouw recept als ik vragen mag? Ik ben altijd op zoek naar verbetering ๐Ÿ™‚

   Beantwoorden
 2. Roelof
  17/04/2017 at 07:24 (2 jaar ago)

  Klinkt goed, een jaar met 6 liter doen en dat voor die ongelooflijk lage prijs!
  Hoeveel wasmiddel doe je dan per keer in de machine?
  Ik ga het zelf ook eens maken!

  Beantwoorden
  • Eve
   17/04/2017 at 12:35 (2 jaar ago)

   Ik had per ongeluk even verkeerd opgeteld, ik heb in totaal 11 liter gemaakt, wel voor dat bedrag ๐Ÿ™‚ Ik werk niet met een doseerbekertje, maar doe er gewoon een scheut in. ๐Ÿ™‚

   Beantwoorden
    • Eve
     18/04/2017 at 19:40 (2 jaar ago)

     Hehe, ik vraag me af hoe ik door de basisschool ben gekomen ๐Ÿ˜›

     Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: