Wat? Opvolgmelk is slecht??

Onze dochter is bijna 6 maanden, en omdat bij mij de borstvoeding niet op gang is gekomen hebben wij haar flesvoeding gegeven. Nu ze bijna 6 maanden is betekent dat dat ze bijna over kan stappen op opvolgmelk. Een logische stap, toch?

Niets is minder waar! De WHO en Unicef raden af om kinderen opvolgmelk te geven! Wat?

Ik wist niet anders dan dat opvolgmelk de volgende stap is in het opbouwen van een gezond voedingspatroon, een stap die ook veel ouders nemen die hun kind wél borstvoeding geven.

Wij van WC eend raden WC eend aan!

In het artikel van de WHO staat dat de opvolgmelk bepaalde ingrediënten mist zoals essentiële vetzuren, ijzer, zink en vitamine B. En dat je kind juist teveel proteïnen binnen kan krijgen.

Ook bevat opvolgmelk in verhouding met volledige zuigelingenvoeding meer sacharose (tafelsuiker) en glucose (druivensuiker) maar ook andere suikers die niet van nature in melk komen. Hierdoor kunnen kinderen gebitsproblemen ontwikkelen, maar ook andere gezondheidsproblemen die gepaard gaan met suikerinname.

Er zijn onderzoeken gedaan naar de ingrediënten in opvolgmelk en of het goed is voor een kindje, gek genoeg zijn de meeste van deze onderzoeken gefinancierd door, jawel, de babyvoedingsindustrie! En de resultaten zijn dan ook precies zoals je verwacht.

Gelukkig wordt er langzaamaan wel strenger gekeken en de WHO wil ook de opvolgmelk en peutermelk aan banden gaan leggen. Op dit moment wordt er voornamelijk gekeken naar de etiketten (en dus niet zozeer naar de ingrediënten). De etiketten kunnen behoorlijk misleidend zijn, en de meesten van ons slikken het als zoete koek.

Maar waarom gebruiken zoveel ouders het dan?

Dat is als volgt gegaan: In 1981 heeft de WHO een code opgericht die het maken en verkopen (en reclame maken voor) kunstvoeding aan banden moest leggen. Ze hebben aangegeven waaruit kunstvoeding moet bestaan om te voldoen aan de gezondheidsregels.

Hierdoor liep de babyvoedingsindustrie inkomsten mis en om die reden hebben ze opvolgmelk bedacht. Een slimme zet! Die ook voor veel verwarring zorgt. Want de opvolgmelk zit in dezelfde soort verpakking als de zuigelingenvoeding. Waardoor het idee ontstaat dat het thuis hoort in dezelfde lijn.

nutrilon-1024x344Daarnaast mag en wordt er voor de opvolgmelk wél stevig reclame gemaakt, waardoor er ook indirect reclame wordt gemaakt voor zuigelingenmelk (want: dezelfde verpakking). Tegenwoordig is het assortiment zelfs uitgebreid met peutermelk.

Bij wie hangt er op het CB ook reclame voor opvolgmelk? Hangt er een kalender van een babyvoedingsmerk? Of staat er een pak babyvoeding op de kast?

Toen mijn borstvoeding niet op gang kwam, trok de kraamzorg, hopla, een proefverpakking zuigelingenmelk uit haar tas. Hoe zou ze daaraan komen? Die heeft ze niet zelf gekocht, dat weet ik wel!

De babyvoedingsindustrie wekt de indruk dat opvolgmelk ook gezien kan worden als volledige vervanging. En dat is precies de reden dat veel ouders overstappen (ook als ze borstvoeding geven), sommigen zijn zelfs van mening dat het noodzakelijk is! Knap gedaan door de marketingafdeling! Het heeft ze geen windeieren gelegd.

Maar wat kan je je kindje dan wel geven?

In principe kan je gewoon doorgaan met het geven van de borstvoeding of zuigelingenmelk. Deze komt qua samenstelling het dichtst in de buurt van wat een kindje nodig heeft. Daarnaast kan je de (fles)voeding vanaf ongeveer 4 maanden gaan afwisselen met vaste voeding, mits je kindje er klaar voor is natuurlijk.

Hoe heb jij de voeding van je kindje gedaan? En wanneer ben je begonnen met vaste voeding?

Bronnen:

WHO
Unicef
Stichting Babyvoeding
The European Food Safety Authority (EFSA)

 

 

 

 

21 Comments on Wat? Opvolgmelk is slecht??

 1. Chicha
  16/11/2015 at 21:05 (3 jaar ago)

  Interessant artikel! Ik heb mijn kind vanaf 6 maanden gevoed met vaste voeding gecombineerd met borstvoeding. Na 9 maanden borstvoeding ben ik overgestapt op koeienmelk. Opvolgmelk bleek niet nodig te zijn volgens het consultatiebureau. Vervelend dat de babyvoedingsindustrie op deze manier onze kinderen een suikerverslaving aanmeten! Fijn dat je deze kwestie belicht.

  Beantwoorden
  • Eve
   17/11/2015 at 21:10 (3 jaar ago)

   Wat fijn dat ze je gewone melk hebben aanbevolen. Maar nog beter dat je 9 maanden borstvoeding hebt kunnen geven 🙂

   Beantwoorden
 2. Huisvlijt
  17/11/2015 at 11:58 (3 jaar ago)

  Ik gaf gewoon borstvoeding. Dan was ik mooi van alle gezeur af.

  Beantwoorden
  • Eve
   17/11/2015 at 21:10 (3 jaar ago)

   Dat is inderdaad fijn! Ik had ook heel graag die keuze gewild 🙂 Hoe lang heb je borstvoeding gegeven?

   Beantwoorden
 3. Patty
  29/12/2015 at 19:27 (3 jaar ago)

  Fijn om dit ook van iemand te horen die flesvoeding geeft. Een ding: WHO adviseert ook pas met 6 mnd vaste voeding te beginnen.

  Beantwoorden
  • Eve
   03/01/2016 at 13:08 (3 jaar ago)

   Hoi Patty, dat klopt, maar ik ben met het geven van vaste voeding ook een beetje afgegaan op mijn kleintje (oh oh 🙂 ). Ze keek op een gegeven moment echt het eten uit mijn hand. Toen ben ik begonnen met kleine hapjes geven. Ging gelukkig prima!

   Beantwoorden
 4. Willemijn
  29/12/2015 at 20:03 (3 jaar ago)

  Ik geef borstvoeding, nu bijna 13 maanden. Na 6 maanden ben ik begonnen met bijvoeden a la rapley. De meeste dagen is borstvoeding hier nog steeds de hoofdvoeding.

  Beantwoorden
  • Eve
   03/01/2016 at 13:10 (3 jaar ago)

   Gelukkig maar! Dat is ook het beste voor je kleintje. Ik heb een week lang gehuild dat het niet op gang kwam (ook van uitputting natuurlijk). Ik had het graag anders gedaan. Ik ben blij voor je dat je het zo lang volhoudt! Ik hoor heel vaak dat vrouwen stoppen als ze weer gaan werken, wat ik ook snap, ieder zijn keuze, maar ik ben ontzettend blij voor je dat het al 13 maanden lukt! Hoe lang wil je het gaan volhouden?

   Beantwoorden
 5. Joke Vermanen
  30/12/2015 at 11:21 (3 jaar ago)

  Ik vind het wel knap dat de kraamhulp wist dat het niet op gang kwam… want borstvoeding heeft even nodig maar is in het begin zo geconcentreerd dat je baby voor 1 voeding soms zelf aan een paar druppels genoeg heeft.
  Wat ze uit haar tas had moeten toveren was het telefoonnummer van een LK!
  Maar nu wat ik gedaan heb bij mijn dochter en ga doen bij mijn zoon:
  Zo lang mogelijk BV en geen zuivel. Een kalfje krijgt ook geen andere melk als de koeienmelk op is. Daarnaast zit er veel koemelkallergie in de familie.

  Beantwoorden
  • Eve
   03/01/2016 at 13:15 (3 jaar ago)

   Na een aantal dagen zakte het gewicht van ons dochtertje zo erg dat er niks anders op zat. Ik heb toen nog een behoorlijke tijd dag en nacht gekolfd, met treurige resultaten. Uiteindelijk bleek er nog een stukje moederkoek in mijn baarmoeder te zitten. Wist jij dat borstvoeding dan niet op gang kan komen? Je lichaam blijft geloven dat je zwanger bent. Dat wist ik dus niet! Maar goed, toen dit duidelijk werd waren we al twee maanden verder. Ik heb ook een LK ingeschakeld, met behulp van de kraamhulp. Ik wilde natuurlijk niet zomaar opgeven!

   Ik vind koeienmelk ook een overschat voedingsmiddel. Ik drink het zelf nooit en zal het ook nooit aan mijn dochtertje geven. Wat jij zegt: koeienmelk is voor een kalfje. Net zoals borstvoeding melk voor een baby is! Goed dat je daarvoor kiest 🙂

   Beantwoorden
 6. !
  30/12/2015 at 15:03 (3 jaar ago)

  Bedoel je dat je nooit hoeft over te stappen op nr 2 kunstvoeding? Ook de hypoallergene? Gewoon nr 1 blijven geven?

  Beantwoorden
  • Eve
   03/01/2016 at 13:16 (3 jaar ago)

   Ja, dat bedoel ik! In nummer 1 zitten alle voedingsstoffen die je kleintje nodig heeft. Ik ben ook nummer 1 door blijven geven en zal nooit maar dan ook nooit overstappen op 2 (of 3,4 of 5). Ik wissel nu langzaam af met vast voedsel!
   Ga jij wel overstappen?

   Beantwoorden
 7. Massot
  31/12/2015 at 08:05 (3 jaar ago)

  Waarom wel kritisch over het advies over de opvolgmelk, maar niet kritisch over de leeftijd waarop gestart kan worden met vaste voeding? Baby’s hoeven echt nog niet met vier maanden te starten met vaste voeding. Zes maanden is echt vroeg genoeg……..

  Beantwoorden
  • Eve
   03/01/2016 at 13:17 (3 jaar ago)

   Daar heb je gelijk in! Ik heb daar niet over nagedacht toen ik dit stuk schreef. Ik was te verbaasd over het hele opvolgmelk verhaal. Maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk! Wat vind jij de beste manier om je kleintje te laten wennen aan vast voedsel?

   Beantwoorden
 8. kbrakkee
  04/01/2016 at 10:36 (3 jaar ago)

  Ik geef bv en vast voedsel. zoontje is 10 maanden. Wij hebben een blik kv in de kast staan voor noodgevallen. daar krijgt hij heel af en toe een klein flesje van. Ik heb net nog gekeken, maar er zit echt geen tafelsuiker in. Alleen lactose. KV-industrie heeft er inderdaad belang bij dat het een andere naam heeft, maar ze hebben er toch geen belang bij dat het een slecht product is? ik geloof dat ze echt wel kijken wat goed is voor een kindje.

  Beantwoorden
  • Eve
   04/01/2016 at 21:47 (3 jaar ago)

   Dat dacht ik ook. Tot dat je erover na gaat denken: de nummer 1 moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, onder andere staat vast wat er in moet zitten en mag er geen reclame voor worden gemaakt (omdat BV gestimuleerd moet worden én omdat KV1 zoveel mogelijk in de buurt moet komen van BV). Dit is omzeilt door nummer 2,3,4,5 op de markt te brengen. Waar dan wél weer reclame voor mag worden gemaakt. De WHO onderzoekt of de producten voldoen aan de gestelde normen en heeft aangegeven dat alleen 1 hieraan voldoet. Op dit moment wordt onderzocht of de opvolgmelk ook aan banden kan worden gelegd. Ik zou overigens zelf nooit verder gaan met KV dan nodig is… Als je meer wilt weten over wat er in KV zit wil ik je graag verwijzen naar dit blog: http://alweereennieuwemoederblog.nl/nutrilon-1-2-3-4-5-6-wat-zijn-de-verschillen/

   Beantwoorden
   • kbrakkee
    05/01/2016 at 09:26 (3 jaar ago)

    Dat zeg ik juist: dat je het anders noemt geeft de voedingsindustrie dan toch geen reden om een slechter product op de markt te brengen? Ik haal niet uit dit artikel dat dit zo is. Bovendien klopt jouw bewering over tafelsuiker niet. Dat staat ook in dit artikel: er zit alleen melksuiker in (lactose).

    Beantwoorden
    • Eve
     06/01/2016 at 12:48 (3 jaar ago)

     Wat is het nut om een tweede, derde, vierde en zelfs vijfde variant op de markt te brengen? Tegen de tijd dat je kindje naar de laatste drie gaat ben je al helemaal over op vaste voeding.

     Beantwoorden
     • AnVe
      22/03/2016 at 09:27 (3 jaar ago)

      Ik denk wel degelijk dat er extra voedingsstoffen voor de kindjes in zitten. De mooiste eigenschap is toch dat bv zich aanpast aan de behoeftes van je kind? Dat verandert dus ook wel degelijk van samenstelling en voedingsstoffen etc. Zodra kv dit doet is het ineens een no-go?

     • Eve
      23/03/2016 at 11:17 (3 jaar ago)

      Ik snap wat je bedoeld, maar mijn grootste bedenken heeft te maken met het feit dat de opvolgmelk niet voldoende onder controle (en volgens richtlijnen) gemaakt hoeft te worden. 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: